Offimac houdt Louis Stevens & Co op de rails met Microsoft Dynamics NAV

Dit artikel in PDF-formaat downloaden: klik hier.

Louis Stevens & Co uit het Limburgse Halen telt 140 medewerkers en behoort tot de marktleiders in elektrotechnische installaties voor de spoorweg- en luchtvaartsector.

Complexe projecten vereisen een goede resourceplanning en een nauwgezette margebewaking. Het management stelde in 2005 vast dat alleen een gecentraliseerd bedrijfssysteem een oplossing kon bieden en verving een reeks geïsoleerde applicaties door Microsoft Dynamics NAV.

Informaticapartner Offimac uit Hasselt zorgde voor de implementatie van het nieuwe systeem, en koppelde hieraan de eigen ontwikkelde modules OffiPRO en OffiPLAN.

Overzicht
Land: België
Sector: Elektrotechnische installaties

Profiel van Louis Stevens & Co
Louis Stevens & Co uit het Limburgse Halen telt 140 medewerkers en behoort tot de marktleiders in elektrotechnische installaties voor de spoorweg- en luchtvaartsector.

Uitdaging
Installatiebedrijf Stevens werkte met verschillende geïsoleerde bedrijfssystemen, had geen zicht op de status van lopende projecten en kampte met een te hoog voorraadniveau.

Oplossing
Informaticapartner Offimac installeerde Microsoft Dynamics NAV 5.0 in combinatie met OffiPRO en OffiPLAN, de eigen ontwikkelde oplossingen voor projectbeheer en resourceplanning.

Voordelen

  1. Betere opvolging van de rentabiliteit van projecten
  2. Lagere voorraadkost
  3. Betere controle over aankoopbeleid
  4. Efficiëntere loonverwerking

 
Louis Stevens & Co werd opgericht in 1951 als specialist in elektrotechnische installaties. Ondertussen heeft het bedrijf zich ontwikkeld tot een multidisciplinaire onderneming, gespecialiseerd in elektriciteitswerken, seininrichtingen, bedrading en vliegveldbebakening.

Met in totaal 140 werknemers verricht Stevens de meest complexe en uiteenlopende elektrotechnische installatiewerkzaamheden, gaande van het lassen van
glasvezelkabels voor telecommunicatiebedrijven, seininrichtingen voor klanten als de Belgische spoorwegen, de Brusselse metro en de tram, tot het ingraven van hoogspanningskabels voor energietransport.

Klantgerichtheid, betrokkenheid, zin voor initiatief en loyaliteit staan in het bedrijf hoog aangeschreven – kwaliteiten die mogelijk gemaakt worden door een doelgericht investeringsprogramma en hoogopgeleide medewerkers.

Vandaag hebben Erwin Bobbaerts en Jos Stroeken de touwtjes in handen bij Stevens. Erwin Bobbaerts: “Ons bedrijf is een echte nichespeler en groeide de laatste jaren sterk. In 2007 haalden wij een omzet van 13,5 miljoen euro, en dankzij enkele grote projecten is de groei ook in de komende jaren gegarandeerd. Zo staat er een groot project op stapel voor de harmonisatie van de signalisatiesystemen over het hele Europese spoorwegnet. Bovendien zijn wij in alle Belgische spoorwegstations camerabewakingssystemen aan het installeren.”

ICT
Stevens gebruikte in het verleden verschillende toepassingen naast elkaar – een situatie die men in veel KMO’s aantreft: Briljant Software voor de boekhouding, een projectoplossing op Lotus Notes, en natuurlijk Excel en Word voor allerlei andere toepassingen. Wat ICT betreft was er dus geen sprake van centralisatie.

Erwin Bobbaerts, die in 1995 ook genomineerd werd voor de titel van ICT Manager van het jaar, is vertrouwd met complexe informaticaprojecten en kent ook de markt van ERP-leveranciers zeer goed. Zijn analyse was dan ook snel gemaakt toen hij in het bedrijf mee aan het roer kwam: “De toenmalige systemen gaven ons geen enkel overzicht van wat er gaande was in ons bedrijf. Na een interne behoeftestudie hebben we er dan ook snel een prioriteit van gemaakt om over te stappen op één systeem dat ons op ieder ogenblik een overzicht zou geven van omzet en rentabiliteit: alle informatie met betrekking tot magazijnbeheer, aankoop, facturatie, project- en financieel beheer moest gecentraliseerd worden. De logische conclusie was dan ook dat we moesten uitkijken naar een ERP-systeem.”

Keuze tussen SAP en Microsoft Dynamics NAV
“Toen waren er nog wat meer ERP-leveranciers actief dan nu: Oracle, SAP, JD Edwards, Navision… Voor ons was het vooral belangrijk dat de ERP-oplossing referenties had in de aannemingswereld. Op onze ‘short list’ kwamen uiteindelijk twee spelers voor: SAP All-in-One en Microsoft Dynamics NAV, het toenmalige Navision. SAP leek ons toen eerder een lege doos dan een echte oplossing. Microsoft Dynamics NAV bevat naar onze mening alle functionaliteiten die een KMO nodig heeft. De OffiPRO module voor projectbeheer en de OffiPLAN module voor planning maken het plaatje volledig”, aldus Erwin Bobbaerts.

Eerst standaard, dan maatwerk
In januari 2005 hakte het management de knoop door en werd de beslissing genomen om Microsoft Dynamics NAV te implementeren, en op 1 juli kon Stevens live gaan met onder andere de modules voor logistiek, aankoop, projectbeheer en boekhouding. Binnen de daarop volgende zes maanden was de oplossing volledig gestabiliseerd.

Veel KMO’s verkiezen om, na een analyse van bedrijfsprocessen, een oplossing te implementeren die volledig aangepast is aan hun bestaande manier van werken, met als gevolg dat er heel wat maatwerk verricht wordt.

Stevens koos voor een andere aanpak. Het bedrijf wilde zo dicht mogelijk bij de standaardoplossing blijven en installeerde daarom eerst de standaardversie van Microsoft Dynamics NAV. Pas in een volgende fase werd een analyse gemaakt van welke bedrijfsprocessen te sterk afweken van de standaardoplossing, om zo een minimum aan maatwerk te programmeren.

Het feit dat het management als één blok achter het project stond, was ongetwijfeld bepalend voor het succes ervan. Bobbaerts: “Bij Stevens was het management zelf de drijvende kracht achter de nieuwe oplossing: onze neuzen stonden in dezelfde richting, en dat maakt de implementatie heel wat gemakkelijker.”

Resourcebeheer
Nadat Microsoft Dynamics NAV en de projectmodule OffiPRO geïnstalleerd waren, volgde in 2007 de tweede fase met de implementatie van OffiPLAN. Dit is een grafische planningmodule die aan Microsoft Dynamics NAV gekoppeld is en op een grafische manier toelaat om mensen en machines efficiënter in te plannen en bij te sturen. In combinatie met de rapporteringstool JET Reports behoudt het management een goed overzicht over de capaciteitsplanning.

“Vandaag zitten al onze resources in het systeem, en dat is een enorm voordeel”, aldus Erwin Bobbaerts. “Zo maken we ook een koppeling met een pakket voor loonverwerking, zodat de berekening van de lonen veel efficiënter gebeurt. En in de nabije toekomst willen wij de HR-module intensief inzetten voor het hele gebeuren rond rekrutering en competence management van personeelsleden”, aldus Bobbaerts.

Vandaag maken 25 medewerkers gebruik van Microsoft Dynamics NAV 5.0, in combinatie met OffiPRO en OffiPLAN.

Samenwerking met Offimac
Het succes van het project bij Stevens is voor een stuk te danken aan het feit dat het management in het verleden al ervaring had opgedaan met ERP-projecten. Maar een goede informaticapartner is even belangrijk. “Wat wij vooral waarderen aan Offimac is dat hun consultants echte praktijkervaring hebben met de aannemerswereld. Begrippen zoals planning, werfopvolging en nacalculatie zijn voor hen dagelijkse kost.”

Return on Investment
Vandaag ziet Stevens meetbare resultaten als gevolg van de implementatie van een nieuwe bedrijfsoplossing.

Erwin Bobbaerts: “Wij zien resultaten op verschillende niveaus. Ten eerste hebben we onze stock nu echt onder controle: ons gemiddeld voorraadniveau is sinds de implementatie met 50% gedaald. En als je kijkt naar projectbeheer zijn de voordelen enorm: wij kunnen nu echt aan margebewaking doen en hebben in real time een overzicht op de reële rentabiliteit van ieder project.”

Maar ook voor het aankoopbeleid heeft Microsoft Dynamics NAV positieve gevolgen: “Wij hebben nu de kans om ons aankoopbeleid veel beter aan te sturen. Omdat alle informatie in het systeem zit, kunnen we beter prijzen vergelijken en met onze leveranciers betere volumekortingen onderhandelen”, aldus Erwin Bobbaerts.

Iets voor u? Gratis advies? Online Demo? Geef een seintje!

Vul onderstaande in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op! Of bel Max op 043 760 01 26
Naam
*
E-mail
*
Telefoon
U wenst info over:
*
Vraag:

Klanten vertellen

"Offimac overtuigde ons met haar sterke software voor de Bouw. Na een succesvolle implementatie hebben wij ook heel onze hardware aan hen toevertrouwd. Alle ICT bij 1 partner: dat is gewoon makkelijk, goedkoop én efficiënt."

Quote
Christophe Suerickx
CEO
Group Suerickx

"Voor de prijs van een middenklasse wagen heb ik dankzij Offimac een heel efficiënt bedrijf gekregen. Dit is een investering die me elke dag geld opbrengt."

Quote
Niels Bollen
Directeur
Nibotechnics

"Dankzij de Microsoft Dynamics-oplossing van Offimac zijn we verder kunnen groeien zonder extra personeel aan te werven. Er staat een pak minder cash vast, binnen het kwartier kan ik een volledige winkel auditen én optimaliseren, doorbestellen gaat supersnel en ik kan zeer snel trends detecteren. Bijzonder efficiënt."

Quote
Luc Schreurs
Algemeen Directeur
Group Schreurs

"Omdat we zelf geen IT-afdeling in huis hebben, is het voor ons belangrijk met een IT-partner te kunnen samenwerken met korte communicatielijnen en snelle reactietijden. Offimac is zulk een partner."

Quote
Serge Tremblez
General Manager
Eurorent

"De mensen van Offimac zijn net zoals wij ondernemers. Met hun software sturen wij heel ons bedrijf aan, van order intake naar productie- en capaciteitsplanning, logistiek, transportplanning, facturatie, etc."

Quote
Robert Zegveld
Commercieel directeur
E-MAX Aluminium

"Dankzij Microsoft Dynamics van Offimac sparen we massa's tijd uit. Klanten worden sneller en correcter bediend en kunnen tot op het laatste moment wijzigingen doorgeven, waardoor zij heel tevreden zijn over onze service."

Quote
Giovanni Oliveri
General Manager
Louis Widmer Benelux

"Microsoft Dynamics van Offimac is het overkoepelend softwareplatform dat ons toelaat al 10 jaar onafgebroken 30% per jaar te blijven groeien."

Quote
Wido Bourel
General Manager
Rajapack Benelux

"CAD/CAM-gegevens worden automatisch geïmporteerd in ons ERP-systeem, en van daaruit verder gebruikt voor alle productie- en logistieke processen. Dat is efficiënt productiemanagement, zonder dubbel werk of extra administratie."

Quote
Jef Claes
Financieel directeur
ATM

"Offimac zijn bescheiden Limburgers. Maar hun aanpak, implementatie en support zijn gewoon top."

Quote
Op aanvraag
IT-manager
NAV klant die overstapte naar Offimac

"Met Offimac-software plannen en leveren wij jaarlijks meer dan 20.000 service- en installatiebeurten doorheen gans België. Met succes."

Quote
Jean Paul Van Kerkhoven
CEO
Aquacare International

"Projecten en techniek zijn de kern van onze business, maar finaal draait het om de centen. Dankzij Offimac weten we op elk moment waar we staan, op elk niveau."

Quote
Erwin Bobbaerts
Bestuurder
Louis Stevens & Co

"Dankzij Microsoft Dynamics en Offimac konden we 5 man uitsparen in orderverwerking. Dat is een jaarlijkse besparing van 10% in personeelskosten!"

Quote
Luc Schreurs
Algemeen Directeur
Group Schreurs

"Of het nu gaat om projectbeheer, productie, documentbeheer of managementrapportering, Offimac is een IT-bedrijf dat onze noden perfect begrijpt en invult."

Quote
Nadia Jansen
CEO
Building Group Jansen