NAV al vijftien jaar een succesverhaal bij Radiant Color

Uitgebreid productiemanagementsysteem met gunstige prijs-kwaliteitverhouding

Dit artikel in PDF-formaat downloaden: klik hier.

Met Microsoft Dynamics NAV als basis bouwde ICT-partner Offimac bij Radiant Color een bedrijfsbreed en compleet geïntegreerd manufacturing execution system uit. Dynamics NAV zorgt ervoor dat de onderneming het overzicht houdt over iedere schakel uit het bedrijfsproces: van de inkoop van grondstoffen en de planning van bestellingen, tot productie, logistiek en financiële opvolging. NAV vormt bij Radiant Color een dynamische omgeving, die mee evolueert met de tendensen van de markt en de behoeften van het bedrijf.

Radiant Color is gespecialiseerd in fluorescerende pigmenten en pigmentdispersies. Van oorsprong is het een Amerikaans bedrijf, met een geschiedenis die teruggaat tot de jaren ’40. Sinds 1967 is Radiant Color in ons land actief. In 1990 nam RPM het bedrijf over. Daarmee beschikt RPM over productievestigingen voor fluorescerende pigmenten op het Europese vasteland, in het Verenigde Koninkrijk en in de Verenigde Staten, samen goed voor ongeveer zestig procent van de fluomarkt. De twee Europese bedrijven van RPM controleren samen zowat 85 procent van de Europese markt. Het bedrijf telt er 65 medewerkers. Zij staan in voor de ontwikkeling, productie en verkoop van meer dan 1.500 ton per jaar. Zowat de hele productie is voor de export bestemd, waarvan driekwart binnen Europa.

“Met Dynamics NAV als basis beschikken we over een heel specifiek manufacturing execution system. De oplossing biedt daarbij de rijke functionaliteit en de flexibiliteit die we voor onze omgeving nodig hebben, tegen een bijzonder gunstige prijs-kwaliteitverhouding.”
Patrick Cheval, office manager bij Radiant Color

 

“We zijn met onze fluorescerende pigmenten en pigmentdispersies in een echte nichemarkt actief”, zegt Koen Paesmans, product manager bij Radiant Color. “In de totale markt van de kleurpigmenten hebben de speciale effecten een aandeel van ongeveer twaalf procent. Bij de speciale effecten zijn de fluorescerende kleuren goed voor negen procent.” De fluorescerende pigmenten vinden toepassing in heel uiteenlopende sectoren: van kunststofverpakking voor detergenten, tot drukinkt voor glossy magazines, speciale verven en coatings voor onder meer veiligheidskledij en verkeerskegels, toepassingen in cosmetica, enzovoort. “Een conventionele kleur reflecteert minder dan honderd procent van het licht”, legt Koen Paesmans uit. “Bij voorwerpen in fluorescerende kleuren loopt dat percentage op tot 240 procent. Fluorescerende kleuren weerkaatsen ook het onzichtbare UV-licht, waardoor ze veel meer in het oog springen. Studies wijzen uit dat mensen fluo twee tot drie keer sneller opmerken.”

Bedrijfsbreed platform
De voorbije vijftien jaar bouwde Radiant Color een brede ervaring uit met Microsoft Dynamics NAV. Het bedrijf ontwikkelde daarbij een hecht samenwerkingsverband met implementatiepartner Offimac uit Hasselt, vandaag de oudste zelfstandige Dynamics NAV-reseller van het land. “We zijn destijds van start gegaan met de modules voor boekhouding, aankoop en verkoop”, vertelt Patrick Cheval, office manager bij Radiant Color. “De boekhouding van het bedrijf was ondergebracht bij een externe partner. De implementatie van het toenmalige Navision vormde het begin van een traject van insourcing.” Met het pakket haalde Radiant Color meer in huis dan enkel de concrete functionaliteit om financiën, aankoop en verkoop te ondersteunen. Dynamics NAV bood het bedrijf van bij de start een platform dat het doorheen de jaren steeds breder is gaan inzetten.

Patrick Cheval geeft een voorbeeld. “Het hele financiële luik ondersteunen we met Dynamics NAV: van budgettering tot rapportering. We behoren tot een Amerikaanse groep. Daaruit volgt dat we volgens de voorschriften van de USGAAP moeten werken. De module voor vaste activa ondersteunt in Dynamics NAV zowel de Belgische als de Amerikaanse afschrijvingen. Daarmee kunnen we perfect voldoen aan de Amerikaanse eisen op het vlak van financiële rapportering.” Naast de financiële ondersteuning gebruikt Radiant Color de verschillende modules van Dynamics NAV ook doorheen het complete – en bijzonder complexe – productie- en logistieke proces van het bedrijf: van bij de productieplanning tot op het niveau van de afgewerkte producten in het magazijn. “We bieden onze klanten verschillende servicetypes aan”, zegt Koen Paesmans. “We werken zowel op voorraad, als op bestelling, sommige productieruns vinden enkel in batch plaats, enzovoort. Met Dynamics NAV kunnen we al die verschillende procestypes ondersteunen.”

Radiant Color steunt op Dynamics NAV doorheen alle stappen van het productieproces. Belangrijk is ook dat het bedrijf het gebruik van Dynamics NAV kan doortrekken in de kwaliteitscontrole, doorheen alle processen. Het is een aanpak die al begint bij het grondstoffen- en formulatiebeheer, en daarna een vervolg krijgt tijdens de productie, tot bij de laatste controle van de producten bij de ingang van het magazijn. “Ook tijdens het voorraadbeheer loopt de kwaliteitscontrole uiteraard door”, vervolgt Patrick Cheval. “Zo zorgen we ervoor dat er alleen goedgekeurd product – de zogenaamde green tags – toegang krijgt tot het magazijn.” Tegelijk registreert Radiant Color in Dynamics NAV ook de afgekeurde productieruns, onder meer omdat sommige partijen naderhand nog voor verbetering of gedeeltelijke herbewerking in aanmerking komen. “Met Dynamics NAV als basis beschikken we over een heel specifiek manufacturing execution system”, stelt Patrick Cheval. “De oplossing biedt daarbij zowel de rijke functionaliteit als de flexibiliteit die we voor onze omgeving nodig hebben.” De oplossing is bovendien compleet geïntegreerd, waarbij aan iedere stap uit het proces een goedkeuringstraject is gekoppeld. Op die manier behoudt Radiant Color het overzicht over financiën, productie, logistiek, enzovoort. Bovendien kan het bedrijf daarbij rekenen op een functioneel breed kader tegen een heel gunstige prijs-kwaliteitverhouding.

Toegevoegde waarde: ook bij administratie
De fluorescerende pigmenten en pigmentdispersies van Radiant Color vertrekken vanuit Houthalen bijna allemaal richting buitenland. Liefst 98 procent van de productie is voor de export bestemd. Ook in die context speelt Dynamics NAV een sleutelrol. Bij exportactiviteiten komt immers heel wat administratie kijken, zeker wanneer het om chemische producten gaat. Patrick Cheval: “Het eigenlijke transport besteden we uit aan externe partners. Maar voor het verzamelen van alle benodigde ondersteunende gegevens rekenen we uiteraard op Dynamics NAV.” Het gaat onder meer om de informatie die nodig is om de veiligheidsdocumenten op te stellen, naast andere documenten die de goederen bij het transport vergezellen, zoals de CMR-vrachtbrieven. Ook de informatie voor de etikettering van de goederen haalt Radiant Color uit Dynamics NAV. De voorbeelden geven aan hoe NAV ook bij loutere administratie voor toegevoegde waarde zorgt. Het gebruik van het pakket blijkt bovendien een voordeel in de communicatie met de douanediensten. Radiant Color is een zogenaamde toegelaten afzender en geadresseerde. In die hoedanigheid heeft het bedrijf de toelating om zelf de aangifte van import en export uit te voeren. Patrick Cheval: “Het feit dat we Dynamics NAV gebruiken, onderstreept onze geloofwaardigheid bij de douanediensten. Ook zij kennen NAV, en ze weten heel goed dat de informatie uit het pakket accuraat en betrouwbaar is.”

Dat Dynamics NAV deel uitmaakt van de grote Microsoft-familie, beschouwt Radiant Color als een extra garantie. “Dat versterkt alleen maar de continuïteit van het pakket op lange termijn”, stelt Koen Paesmans. Het is een vaststelling die tegelijk ook nieuwe mogelijkheden biedt voor de toekomst. Radiant Color blijft het toepassingsveld van Dynamics NAV voortdurend uitbreiden. Zo wil het bedrijf onder meer de voorraadwaardering voor honderd procent met NAV ondersteunen. Daar maakt Radiant Color nu samen met partner Offimac werk van. Daarnaast wil het bedrijf ook zijn projectbeheer in Dynamics NAV onderbrengen. Koen Paesmans: “Dat is belangrijk in het kader van de ontwikkeling van nieuwe producten. We willen meer werk maken van het beheer van marktinformatie, zodat we beter en sneller opportuniteiten kunnen definiëren waar we met onze producten op kunnen inspelen. Met NAV willen we meer dan ooit het hele traject van onze poeders en dispersies ondersteunen: van idee tot verkoopbaar product.”

Profiel
Land: België
Sector: Chemie
Radiant Color is gespecialiseerd in de productie van fluorescerende pigmenten en pigmentdispersies. Het bedrijf behoort tot het Amerikaanse RPM.

Uitdaging
Radiant Color had nood aan een omgeving die het beheer van het complete bedrijfsproces zou ondersteunen.

Oplossing
Offimac implementeerde Microsoft Dynamics NAV en bouwde het uit tot een bedrijfsbreed geïntegreerd manufacturing execution system.

Voordelen

  • Radiant Color beheert met Microsoft Dynamics NAV alle bedrijfsprocessen: inkoop en verkoop, productie, logistiek, exportadministratie, financiën, enzovoort.
  • Dynamics NAV ondersteunt de kwaliteitscontrole die in iedere stap van het productieproces is ingebouwd.
  • Dynamics NAV zorgt voor tijdwinst en efficiëntie in de administratie, onder meer via de invulling van de informatiebehoefte in functie van export.
  • Accurate datakwaliteit zorgt voor correcte rapportering, zowel intern als extern naar de hoofdzetel van RPM in de Verenigde Staten.

Iets voor u? Gratis advies? Online Demo? Geef een seintje!

Vul onderstaande in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op! Of bel Max op 043 760 01 26
Naam
*
E-mail
*
Telefoon
U wenst info over:
*
Vraag:

Klanten vertellen

"Dankzij Microsoft Dynamics van Offimac sparen we massa's tijd uit. Klanten worden sneller en correcter bediend en kunnen tot op het laatste moment wijzigingen doorgeven, waardoor zij heel tevreden zijn over onze service."

Quote
Giovanni Oliveri
General Manager
Louis Widmer Benelux

"Dankzij Microsoft Dynamics en Offimac konden we 5 man uitsparen in orderverwerking. Dat is een jaarlijkse besparing van 10% in personeelskosten!"

Quote
Luc Schreurs
Algemeen Directeur
Group Schreurs

"De mensen van Offimac zijn net zoals wij ondernemers. Met hun software sturen wij heel ons bedrijf aan, van order intake naar productie- en capaciteitsplanning, logistiek, transportplanning, facturatie, etc."

Quote
Robert Zegveld
Commercieel directeur
E-MAX Aluminium

"CAD/CAM-gegevens worden automatisch geïmporteerd in ons ERP-systeem, en van daaruit verder gebruikt voor alle productie- en logistieke processen. Dat is efficiënt productiemanagement, zonder dubbel werk of extra administratie."

Quote
Jef Claes
Financieel directeur
ATM

"Projecten en techniek zijn de kern van onze business, maar finaal draait het om de centen. Dankzij Offimac weten we op elk moment waar we staan, op elk niveau."

Quote
Erwin Bobbaerts
Bestuurder
Louis Stevens & Co

"Voor de prijs van een middenklasse wagen heb ik dankzij Offimac een heel efficiënt bedrijf gekregen. Dit is een investering die me elke dag geld opbrengt."

Quote
Niels Bollen
Directeur
Nibotechnics

"Microsoft Dynamics van Offimac is het overkoepelend softwareplatform dat ons toelaat al 10 jaar onafgebroken 30% per jaar te blijven groeien."

Quote
Wido Bourel
General Manager
Rajapack Benelux

"Of het nu gaat om projectbeheer, productie, documentbeheer of managementrapportering, Offimac is een IT-bedrijf dat onze noden perfect begrijpt en invult."

Quote
Nadia Jansen
CEO
Building Group Jansen

"Offimac zijn bescheiden Limburgers. Maar hun aanpak, implementatie en support zijn gewoon top."

Quote
Op aanvraag
IT-manager
NAV klant die overstapte naar Offimac

"Met Offimac-software plannen en leveren wij jaarlijks meer dan 20.000 service- en installatiebeurten doorheen gans België. Met succes."

Quote
Jean Paul Van Kerkhoven
CEO
Aquacare International

"Omdat we zelf geen IT-afdeling in huis hebben, is het voor ons belangrijk met een IT-partner te kunnen samenwerken met korte communicatielijnen en snelle reactietijden. Offimac is zulk een partner."

Quote
Serge Tremblez
General Manager
Eurorent

"Dankzij de Microsoft Dynamics-oplossing van Offimac zijn we verder kunnen groeien zonder extra personeel aan te werven. Er staat een pak minder cash vast, binnen het kwartier kan ik een volledige winkel auditen én optimaliseren, doorbestellen gaat supersnel en ik kan zeer snel trends detecteren. Bijzonder efficiënt."

Quote
Luc Schreurs
Algemeen Directeur
Group Schreurs

"Offimac overtuigde ons met haar sterke software voor de Bouw. Na een succesvolle implementatie hebben wij ook heel onze hardware aan hen toevertrouwd. Alle ICT bij 1 partner: dat is gewoon makkelijk, goedkoop én efficiënt."

Quote
Christophe Suerickx
CEO
Group Suerickx