Microsoft DYnamics NAVision voor HET productiebedrijf in de metaal eMAX

Microsoft Dynamics NAVision in extrusiebedrijf E-Max en Offimac: ondernemers voor ondernemers

Dit artikel in PDF-formaat downloaden: klik hier.

E-Max is een nog jonge onderneming, actief in de extrusie van aluminiumprofielen. Bij de oprichting in 1997 keek het bedrijf uit naar een geïntegreerde bedrijfsoplossing die modern, budgetvriendelijk en snel implementeerbaar zou zijn. De keuze viel op Microsoft Dynamics NAVision, dat door informaticapartner Offimac op enkele maanden geïmplementeerd werd. Met een gemiddelde jaarlijkse groei van 25% groeide E-Max in de voorbije jaren uit tot een uit de kluiten gewassen KMO met 120 medewerkers, verdeeld over twee vestigingen in België en Nederland. Vandaag draagt Microsoft Dynamics NAVision bij E-Max bij tot een vlotte afhandeling van de bedrijfsprocessen - van orderverwerking en capaciteitsplanning tot transportvoorbereiding. In een markt die snel verandert, waardeert E-Max vooral de flexibiliteit en de gebruiksvriendelijkheid van het Microsoft Dynamics NAVision platform en de vlotte samenwerking met informaticapartner Offimac.

Overzicht
Land: België
Sector: Productie aluminium extrusie

Profiel van E-Max
E-Max Aluminium Profielen NV, gevestigd in Dilsen-Stokkem, werd in 1997 opgericht als een onafhankelijk extrusiebedrijf voor aluminiumprofielen. E-Max, dat ondertussen ook een smelterij in Kerkrade (Nederland) overnam, is vandaag in handen van de bekende Limburgse industrieel Jos Vaessen (Vaessen Industries, KRC Genk, Vasco …) en telt 120 werknemers.

Uitdaging
Bij de oprichting in 1997 wilde E-Max meteen beschikken over een geïntegreerd standaardpakket dat budgetvriendelijk en snel implementeerbaar was.

Oplossing
E-Max implementeerde samen met informaticapartner Offimac Microsoft Dynamics NAVision en de add-on module OffiPRO manufacturing. Vandaag staat de oplossing mee
in voor een optimale capaciteitsbenutting van de twee productielijnen en voor een vlotte afhandeling van alle processen, van orderverwerking tot transport

Voordelen
  1. Vlotte capaciteitsplanning voor de twee productielijnen
  2. Gebruiksvriendelijk
  3. Gemakkelijk aanpasbaar bij veranderende marktomstandigheden
  4. Gedeelde ondernemersmentaliteit met informaticapartner Offimac

 

De overname, in 2001, van E-Max door de bekende industrieel Jos Vaessen, gaf de commerciële slagkracht van het nog jonge extrusiebedrijf een extra duw in de rug. Tussen 2001 en 2008 is E–Max ieder jaar opnieuw met gemiddeld 25% gestegen en het bedrijf werd verschillende jaren na elkaar uitgeroepen tot een Trends Gazelle in Limburg.

Hoe het allemaal begon
In 1996, het jaar voor de effectieve oprichting van E-Max, startte het selectietraject voor een geïntegreerde bedrijfsoplossing. Het lastenboek vermeldde dat de oplossing Windows-gebaseerd en op een korte termijn geïnstalleerd moest kunnen worden binnen een redelijk budget voor een jonge KMO.

E-Max wilde bewust gaan voor een standaardoplossing en geen maatwerk. Als nieuw bedrijf kon het bedrijf haar processen immers makkelijk aanpassen aan de nieuwe software. De keuze viel uiteindelijk op het Microsoft Dynamics NAVision platform. Informaticapartner Offimac uit Hasselt werd aangesteld om het pakket te implementeren en aan te passen aan de specifieke wensen van E-Max – wat dankzij de standaardfunctionaliteiten van de add-on module OffiPRO Manufacturing vlot kon verlopen.

Gebruiksvriendelijkheid bij commerciële en financiële opvolging
Robert Zegveld, Commercieel directeur bij E-Max: “Microsoft Dynamics NAVision biedt alles wat een echt ERP-pakket kan, maar met de gebruiksvriendelijkheid en de flexibiliteit erbovenop. Je hebt geen uitgebreid team nodig om het pakket te onderhouden. En een nieuwe medewerker heeft zelfs geen opleiding nodig om met het pakket te leren werken: een beknopte handleiding volstaat.”

Dankzij Microsoft Dynamics NAVision verloopt de commerciële afhandeling van projecten bijzonder vlot. Marc Roosen, Financieel en Administratief Manager bij E-Max: “Een factuur wordt in een handomdraai gemaakt zodra een bestelling naar de klant vertrekt: alle informatie zit immers al in het systeem. En met enkele muiskliks kunnen we desgevallend gegevens exporteren naar Excel om ze daar verder te analyseren.”

“Als commercieel verantwoordelijke wil ik op een snelle manier toegang krijgen tot de actuele status van de Order Intake. Jet Reports, een extra tool bovenop Microsoft Dynamics NAVision, zorgt ervoor dat ik dagelijks de juiste rapporten op mijn bureau krijg”, voegt Robert Zegveld eraan toe.

Productieproces
Het productieproces in een extrusiebedrijf als E-Max is vrij eenvoudig, al schuilen hier en daar toch addertjes onder het gras. Als grondstof dienen zware aluminium staven die door verhitting kneedbaar gemaakt worden en vervolgens door een matrijs geperst worden tot de aluminium profielen in de door de klant gewenste vorm.

Indien het een nieuwe matrijsvorm betreft, wordt de bestelling door de klant meestal vergezeld van een tekening die het gewenste profiel in detail beschrijft. De eerste productiecyclus resulteert dan in een proefversie, vergezeld van de nodige meetrapporten die aan de klant voorgelegd worden alvorens tot de effectieve productie over te gaan.

Capaciteitsplanning
Informaticapartner Offimac bracht in OffiPRO manufacturing een aantal functionaliteiten onder die niet als standaardfunctionaliteit in Microsoft Dynamics NAVision aanwezig waren. Zo werd voorzien in de mogelijkheid om de capaciteitsplanning van de machines efficiënt te beheren.

Robert Zegveld: “E-Max heeft twee productielijnen. Onze doelstelling is om ervoor te zorgen dat we onze productiecapaciteit maximaal benutten. Daarom moeten we steeds een zicht hebben op de huidige bezetting van de machines en bij bestellingen van klanten de nodige capaciteit onmiddellijk kunnen reserveren. Het systeem kwijt zich uitstekend van deze taak.”

Nabehandeling
Na de extrusie zelf ondergaan de aluminiumprofielen nog verschillende bewerkingen: het strekken, het versnijden op de juiste lengte, een hardingsproces en tenslotte het verpakken en klaarzetten voor transport. In een aantal gevallen worden de profielen nog extern nabehandeld, o.a. door door poedercoaten of anodiseren.

Microsoft Dynamics NAVision zorgt ervoor dat ook de nabehandeling van de artikelen vlot verloopt en wordt ingezet bij verschillende controles. Zo moeten sommige afgewerkte profielen, alvorens tot verpakking over te gaan, worden gewogen. Het is Microsoft Dynamics NAVision dat dit procesmee aanstuurt: de informatie van de weegschaal wordt automatisch doorgestuurd naar Microsoft Dynamics NAVision, dat de informatie van de weegschaal vergelijkt met het voorziene gewicht dat bij de bestelling werd ingegeven.

Ook bij het klaarzetten voor transport is Microsoft Dynamics NAVision vandaag een onmisbaar hulpmiddel: “Het systeem zorgt ervoor dat je artikelen kan groeperen zoals je zelf wil. Weinig bedrijven kunnen zeggen dat één persoon op één dag tijd 15 vrachtwagens kan afwerken”, zegt Zegveld.

Inspelen op marktveranderingen
Ook al werd E-Max amper 13 jaar geleden opgericht, toch onderging het bedrijf al heel wat veranderingen. “Overnames, uitbreidingen, nieuwe marktbehoeften… Als KMO moet je snel kunnen inspelen op veranderingen in de marktomstandigheden. En Microsoft Dynamics NAVision is net een platform dat je toelaat om snel in te spelen op die veranderingen”, stelt Robert Zegveld.

Eén concreet voorbeeld van die nieuwe marktbehoeften is hoe E-Max vandaag omgaat met voorraad. Het bedrijf moet niet enkel de voorraad in eigen magazijnen onder controle houden, maar plaatst vaak goederen in consignatie bij externe bedrijven waar ze nog een nabehandeling ondergaan. Ook dit aspect van de logistieke afhandeling moet door het bedrijfssysteem gecontroleerd worden.

Samenwerking met Offimac
Robert Zegveld: “Bij E-Max zijn we echte ondernemers gebleven: eenmaal een beslissing genomen is, gaan we ook snel tot de actie over. Onze informaticapartner Offimac deelt eigenlijk onze mentaliteit en speelt samen met ons steeds kort op de bal. Wat daarbij enorm helpt is dat zij onze business uitstekend begrijpen en proactief met ons meedenken.”

Navision productiebedrijf metaal Microsoft Dynamics NAVision voor een productiebedrijf in de metaal

Iets voor u? Meer weten? Online Demo? Mail of bel 043 760 01 26

Vul onderstaande in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op! Of bel Max op 043 760 01 26
Naam
*
E-mail
*
Telefoon
U wenst info over:
*
Vraag:

Klanten vertellen

"Dankzij de Microsoft Dynamics-oplossing van Offimac zijn we verder kunnen groeien zonder extra personeel aan te werven. Er staat een pak minder cash vast, binnen het kwartier kan ik een volledige winkel auditen én optimaliseren, doorbestellen gaat supersnel en ik kan zeer snel trends detecteren. Bijzonder efficiënt."

Quote
Luc Schreurs
Algemeen Directeur
Group Schreurs

"Voor de prijs van een middenklasse wagen heb ik dankzij Offimac een heel efficiënt bedrijf gekregen. Dit is een investering die me elke dag geld opbrengt."

Quote
Niels Bollen
Directeur
Nibotechnics

"Microsoft Dynamics van Offimac is het overkoepelend softwareplatform dat ons toelaat al 10 jaar onafgebroken 30% per jaar te blijven groeien."

Quote
Wido Bourel
General Manager
Rajapack Benelux

"Offimac overtuigde ons met haar sterke software voor de Bouw. Na een succesvolle implementatie hebben wij ook heel onze hardware aan hen toevertrouwd. Alle ICT bij 1 partner: dat is gewoon makkelijk, goedkoop én efficiënt."

Quote
Christophe Suerickx
CEO
Group Suerickx

"De mensen van Offimac zijn net zoals wij ondernemers. Met hun software sturen wij heel ons bedrijf aan, van order intake naar productie- en capaciteitsplanning, logistiek, transportplanning, facturatie, etc."

Quote
Robert Zegveld
Commercieel directeur
E-MAX Aluminium

"Offimac zijn bescheiden Limburgers. Maar hun aanpak, implementatie en support zijn gewoon top."

Quote
Op aanvraag
IT-manager
NAV klant die overstapte naar Offimac

"Omdat we zelf geen IT-afdeling in huis hebben, is het voor ons belangrijk met een IT-partner te kunnen samenwerken met korte communicatielijnen en snelle reactietijden. Offimac is zulk een partner."

Quote
Serge Tremblez
General Manager
Eurorent

"Dankzij Microsoft Dynamics en Offimac konden we 5 man uitsparen in orderverwerking. Dat is een jaarlijkse besparing van 10% in personeelskosten!"

Quote
Luc Schreurs
Algemeen Directeur
Group Schreurs

"Dankzij Microsoft Dynamics van Offimac sparen we massa's tijd uit. Klanten worden sneller en correcter bediend en kunnen tot op het laatste moment wijzigingen doorgeven, waardoor zij heel tevreden zijn over onze service."

Quote
Giovanni Oliveri
General Manager
Louis Widmer Benelux

"Met Offimac-software plannen en leveren wij jaarlijks meer dan 20.000 service- en installatiebeurten doorheen gans België. Met succes."

Quote
Jean Paul Van Kerkhoven
CEO
Aquacare International

"Of het nu gaat om projectbeheer, productie, documentbeheer of managementrapportering, Offimac is een IT-bedrijf dat onze noden perfect begrijpt en invult."

Quote
Nadia Jansen
CEO
Building Group Jansen

"CAD/CAM-gegevens worden automatisch geïmporteerd in ons ERP-systeem, en van daaruit verder gebruikt voor alle productie- en logistieke processen. Dat is efficiënt productiemanagement, zonder dubbel werk of extra administratie."

Quote
Jef Claes
Financieel directeur
ATM

"Projecten en techniek zijn de kern van onze business, maar finaal draait het om de centen. Dankzij Offimac weten we op elk moment waar we staan, op elk niveau."

Quote
Erwin Bobbaerts
Bestuurder
Louis Stevens & Co