Recent kregen we een vraag over de impact van blockchain op ERP. Interessante vraag. Want blockchain is een actueel item.
Laat ons eerst eens stilstaan bij wat blockchain zelf is. De meeste mensen verwijzen voor blockchain meteen naar bitcoin, maar dit is slechts een toepassing ervan. Bitcoin draait op technologie van blockchain, maar bitcoin is slechts 1 van de mogelijke toepassingen van blockchain technologie. Je kan bitcoin vergelijken met 1 van de apps op uw smartphone, waarbij blockchain uw hele smartphone is.
Blockchain volgens onze definitie is: nieuwe digitale technologie die de manier van transactieregistratie en dataverwerking verandert.
We zullen hier meer in detail op in gaan. En daarna bekijken we de impact op ERP.
Blockchain is dus eerst en vooral een nieuwe digitale technologie. Het is een vernieuwende manier van data registreren, waarbij data gedeeld wordt in een publieke of besloten gemeenschap. Er is dus niet 1 blockchain, er zijn zeer veel blockchains mogelijk. U kan een blockchain oprichten enkel tussen u en uw leveranciers bijvoorbeeld. Blockchain is een netwerk of digitale gemeenschap die u publiek kan opstarten of beperken tot de spelers die u wil, u beslist hoe groot u uw ketting en community wil maken. De data van die gemeenschap zal niet in 1 database alleen zitten, maar is verspreid over meerdere computers waarbij meerdere leden of zelfs iedereen van de groep die data bijhoudt. Maar iedereen van de gemeenschap ziet altijd alles. Blockchain is een gemeenschap van mensen of bedrijven die door een netwerk en bijzondere technologie met elkaar verbonden zijn, en die via computers en het internet blokjes van informatie en data met elkaar uitwisselen.
Blockchain kan je ook een beetje vergelijken met Lego. Je hebt vele Lego blokjes nodig om een huis te bouwen. Blockchain zijn ook blokjes van data en informatie die je opstapelt en die dan samen tot een huis leiden. Leden van de gemeenschap voegen een blokje of stukje data toe aan iets van voorgangers. Zij kunnen die blokjes aan of data van de voorgangers niet wissen, zij kunnen alleen maar zien en toevoegen bovenop het werk van anderen. Zo ontstaan unieke huizen en unieke datasets die geregistreerd en traceerbaar zijn. Niemand kan het voorafgaande manipuleren of iedereen ziet het.
Vervolgens komt de vraag voor welke soorten van data en informatie die blockchain blokjes dan eigenlijk interessant zijn.
Blockchain kan vele mogelijke toepassingen hebben. En blockchain wordt ook vooral interessant als het over meerdere blokjes van data gaat. Het unieke hiervan is dat op deze manier unieke huizen en data-informatie ontstaan. En dit is vooral interessant in een wereld van transacties, waarbij bijvoorbeeld goederen van A aan B verkocht worden. A is eigenaar van een goed, wat als data geregistreerd is in de blockchain en ook iedereen van die gemeenschap op elk moment ziet. A verkoopt zijn goed aan B en krijgt daar geld voor in de plaats. Dit wordt opnieuw vastgelegd in een blokje van data, een soort van verkoopbevestiging die zegt dat goed van A naar B gegaan is voor een bepaalde prijs. Zie dit als digitale informatie van cijfers die door de blockchain technologie zo opgemaakt wordt dat het unieke informatie is. Je kan dit ook vergelijken met een zeer uitgebreide barcode bijvoorbeeld. Deze blokjes van informatie worden door de computers in het netwerk automatisch opnieuw bij iedereen in de gemeenschap bekend gemaakt, zodat iedereen ziet dat A aan B verkocht heeft voor een welbepaalde prijs. De transactie kan niet meer betwist worden.
Bitcoin en andere digitale munten werken allemaal volgens dat principe van blockchain. Het zijn digitale of virtuele gemeenschappen. De informatie over verkopen van A naar B en aan welke prijs wordt zo in de blockchain van die groep bijgehouden.
Blockchain zal zeker voor een grote verandering in de wereld van transacties en transactieregistratie zorgen. Het zal een grote impact hebben op notarissen, banken, verzekeringen, ziekenfondsen, betalingsinstanties en tal van andere organisaties die nu nog een soort van makelaar of dataregistratiekantoor zijn. Want hun rol als tussenschakel wordt mogelijk helemaal overbodig als A rechtstreeks met B handelt, en de blockchain in plaats van de makelaar deze unieke informatie bijhoudt. En dit is erg veel stof tot nadenken. Want bijvoorbeeld ook uw bezoek aan de huisarts, waarbij vervolgens het ziekenfonds u gaat terugbetalen zal in de toekomst mogelijk een blockchain van verschillende datablokjes zijn waarvoor geen ziekenfonds meer nodig is (de overheid gaat u rechtstreeks terugbetalen).
Komen we op de vraag wat de impact is van blockchain op ERP.
Blockchain zal ERP beïnvloeden, zeker, maar het zal niet supersnel gaan. En blockchain is volgens ons vooral erg complementair aan ERP.
Blockchain zal vermoedelijk ook niet voor ieder bedrijf impact hebben. Een producent die goederen maakt en verkoopt aan distributeurs zal hiervoor waarschijnlijk geen blockchain gaan oprichten maar blijven werken met traditionele ERP. Maar een toeleverancier aan de automobielbranche die vandaag via EDI just-in-time levert aan de automobielproducent, die zal hiervoor in de toekomst waarschijnlijk wel blockchain technologie gaan gebruiken in de plaats van die EDI. Waarbij die blockchain gekoppeld wordt aan de ERP van beide spelers.
Blockchain technologie biedt nieuwe mogelijkheden. Wij kunnen ons voorstellen dat er in de ERP ooit blockchain technologie als een module gaat toegevoegd worden aan uw ERP om ERP data via blockchains te kunnen delen. Zie dit als een soort van communicatiemodule. Maar voorlopig zien wij in de ERP zelf niets gaan veranderen.
Meer weten hierover of met ons van gedacht wisselen? Laat het ons weten!