Terug naar blog

Recent kregen we een vraag over de impact van blockchain op ERP. Interessante vraag. Want blockchain is een actueel item.

Laat ons eerst eens stilstaan bij wat blockchain zelf is. De meeste mensen verwijzen voor blockchain meteen naar bitcoin, maar dit is slechts een toepassing ervan. Bitcoin draait op technologie van blockchain, maar bitcoin is slechts 1 van de mogelijke toepassingen van blockchain technologie. Je kan bitcoin vergelijken met 1 van de apps op uw smartphone, waarbij blockchain uw hele smartphone is.

Blockchain volgens onze definitie is: nieuwe digitale technologie die de manier van transactieregistratie en dataverwerking verandert.

We zullen hier meer in detail op in gaan. En daarna bekijken we de impact op ERP.

Blockchain is dus eerst en vooral een nieuwe digitale technologie. Het is een vernieuwende manier van data registreren, waarbij data gedeeld wordt in een publieke of besloten gemeenschap. Er is dus niet 1 blockchain, er zijn zeer veel blockchains mogelijk. U kan een blockchain oprichten enkel tussen u en uw leveranciers bijvoorbeeld. Blockchain is een netwerk of digitale gemeenschap die u publiek kan opstarten of beperken tot de spelers die u wil, u beslist hoe groot u uw ketting en community wil maken. De data van die gemeenschap zal niet in 1 database alleen zitten, maar is verspreid over meerdere computers waarbij meerdere leden of zelfs iedereen van de groep die data bijhoudt. Maar iedereen van de gemeenschap ziet altijd alles. Blockchain is een gemeenschap van mensen of bedrijven die door een netwerk en bijzondere technologie met elkaar verbonden zijn, en die via computers en het internet blokjes van informatie en data met elkaar uitwisselen.

Blockchain kan je ook een beetje vergelijken met Lego. Je hebt vele Lego blokjes nodig om een huis te bouwen. Blockchain zijn ook blokjes van data en informatie die je opstapelt en die dan samen tot een huis leiden. Leden van de gemeenschap voegen een blokje of stukje data toe aan iets van voorgangers. Zij kunnen die blokjes aan of data van de voorgangers niet wissen, zij kunnen alleen maar zien en toevoegen bovenop het werk van anderen. Zo ontstaan unieke huizen en unieke datasets die geregistreerd en traceerbaar zijn. Niemand kan het voorafgaande manipuleren of iedereen ziet het.

Vervolgens komt de vraag voor welke soorten van data en informatie die blockchain blokjes dan eigenlijk interessant zijn.

Blockchain kan vele mogelijke toepassingen hebben. En blockchain wordt ook vooral interessant als het over meerdere blokjes van data gaat. Het unieke hiervan is dat op deze manier unieke huizen en data-informatie ontstaan. En dit is vooral interessant in een wereld van transacties, waarbij bijvoorbeeld goederen van A aan B verkocht worden. A is eigenaar van een goed, wat als data geregistreerd is in de blockchain en ook iedereen van die gemeenschap op elk moment ziet. A verkoopt zijn goed aan B en krijgt daar geld voor in de plaats. Dit wordt opnieuw vastgelegd in een blokje van data, een soort van verkoopbevestiging die zegt dat goed van A naar B gegaan is voor een bepaalde prijs. Zie dit als digitale informatie van cijfers die door de blockchain technologie zo opgemaakt wordt dat het unieke informatie is. Je kan dit ook vergelijken met een zeer uitgebreide barcode bijvoorbeeld. Deze blokjes van informatie worden door de computers in het netwerk automatisch opnieuw bij iedereen in de gemeenschap bekend gemaakt, zodat iedereen ziet dat A aan B verkocht heeft voor een welbepaalde prijs. De transactie kan niet meer betwist worden.

Bitcoin en andere digitale munten werken allemaal volgens dat principe van blockchain. Het zijn digitale of virtuele gemeenschappen. De informatie over verkopen van A naar B en aan welke prijs wordt zo in de blockchain van die groep bijgehouden.

Blockchain zal zeker voor een grote verandering in de wereld van transacties en transactieregistratie zorgen. Het zal een grote impact hebben op notarissen, banken, verzekeringen, ziekenfondsen, betalingsinstanties en tal van andere organisaties die nu nog een soort van makelaar of dataregistratiekantoor zijn. Want hun rol als tussenschakel wordt mogelijk helemaal overbodig als A rechtstreeks met B handelt, en de blockchain in plaats van de makelaar deze unieke informatie bijhoudt. En dit is erg veel stof tot nadenken. Want bijvoorbeeld ook uw bezoek aan de huisarts, waarbij vervolgens het ziekenfonds u gaat terugbetalen zal in de toekomst mogelijk een blockchain van verschillende datablokjes zijn waarvoor geen ziekenfonds meer nodig is (de overheid gaat u rechtstreeks terugbetalen).

Komen we op de vraag wat de impact is van blockchain op ERP.

Blockchain zal ERP beïnvloeden, zeker, maar het zal niet supersnel gaan. En blockchain is volgens ons vooral erg complementair aan ERP.

Blockchain zal vermoedelijk ook niet voor ieder bedrijf impact hebben. Een producent die goederen maakt en verkoopt aan distributeurs zal hiervoor waarschijnlijk geen blockchain gaan oprichten maar blijven werken met traditionele ERP. Maar een toeleverancier aan de automobielbranche die vandaag via EDI just-in-time levert aan de automobielproducent, die zal hiervoor in de toekomst waarschijnlijk wel blockchain technologie gaan gebruiken in de plaats van die EDI. Waarbij die blockchain gekoppeld wordt aan de ERP van beide spelers.

Blockchain technologie biedt nieuwe mogelijkheden. Wij kunnen ons voorstellen dat er in de ERP ooit blockchain technologie als een module gaat toegevoegd worden aan uw ERP om ERP data via blockchains te kunnen delen. Zie dit als een soort van communicatiemodule. Maar voorlopig zien wij in de ERP zelf niets gaan veranderen.

Meer weten hierover of met ons van gedacht wisselen? Laat het ons weten!

Terug naar blog

Iets voor u? Meer weten? Online Demo? Mail of bel 043 760 01 26

Vul onderstaande in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op! Of bel Max op 043 760 01 26!
Naam
*
E-mail
*
Telefoon
U wenst info over:
*
Vraag:

Klanten vertellen

"Offimac overtuigde ons met haar sterke software voor de Bouw. Na een succesvolle implementatie hebben wij ook heel onze hardware aan hen toevertrouwd. Alle ICT bij 1 partner: dat is gewoon makkelijk, goedkoop én efficiënt."

Quote
Christophe Suerickx
CEO
Group Suerickx

"Projecten en techniek zijn de kern van onze business, maar finaal draait het om de centen. Dankzij Offimac weten we op elk moment waar we staan, op elk niveau."

Quote
Erwin Bobbaerts
Bestuurder
Louis Stevens & Co

"Omdat we zelf geen IT-afdeling in huis hebben, is het voor ons belangrijk met een IT-partner te kunnen samenwerken met korte communicatielijnen en snelle reactietijden. Offimac is zulk een partner."

Quote
Serge Tremblez
General Manager
Eurorent

"Dankzij de Microsoft Dynamics-oplossing van Offimac zijn we verder kunnen groeien zonder extra personeel aan te werven. Er staat een pak minder cash vast, binnen het kwartier kan ik een volledige winkel auditen én optimaliseren, doorbestellen gaat supersnel en ik kan zeer snel trends detecteren. Bijzonder efficiënt."

Quote
Luc Schreurs
Algemeen Directeur
Group Schreurs

"Met Offimac-software plannen en leveren wij jaarlijks meer dan 20.000 service- en installatiebeurten doorheen gans België. Met succes."

Quote
Jean Paul Van Kerkhoven
CEO
Aquacare International

"Dankzij Microsoft Dynamics en Offimac konden we 5 man uitsparen in orderverwerking. Dat is een jaarlijkse besparing van 10% in personeelskosten!"

Quote
Luc Schreurs
Algemeen Directeur
Group Schreurs

"CAD/CAM-gegevens worden automatisch geïmporteerd in ons ERP-systeem, en van daaruit verder gebruikt voor alle productie- en logistieke processen. Dat is efficiënt productiemanagement, zonder dubbel werk of extra administratie."

Quote
Jef Claes
Financieel directeur
ATM

"Dankzij Microsoft Dynamics van Offimac sparen we massa's tijd uit. Klanten worden sneller en correcter bediend en kunnen tot op het laatste moment wijzigingen doorgeven, waardoor zij heel tevreden zijn over onze service."

Quote
Giovanni Oliveri
General Manager
Louis Widmer Benelux

"Microsoft Dynamics van Offimac is het overkoepelend softwareplatform dat ons toelaat al 10 jaar onafgebroken 30% per jaar te blijven groeien."

Quote
Wido Bourel
General Manager
Rajapack Benelux

"De mensen van Offimac zijn net zoals wij ondernemers. Met hun software sturen wij heel ons bedrijf aan, van order intake naar productie- en capaciteitsplanning, logistiek, transportplanning, facturatie, etc."

Quote
Robert Zegveld
Commercieel directeur
E-MAX Aluminium

"Voor de prijs van een middenklasse wagen heb ik dankzij Offimac een heel efficiënt bedrijf gekregen. Dit is een investering die me elke dag geld opbrengt."

Quote
Niels Bollen
Directeur
Nibotechnics

"Offimac zijn bescheiden Limburgers. Maar hun aanpak, implementatie en support zijn gewoon top."

Quote
Op aanvraag
IT-manager
NAV klant die overstapte naar Offimac

"Of het nu gaat om projectbeheer, productie, documentbeheer of managementrapportering, Offimac is een IT-bedrijf dat onze noden perfect begrijpt en invult."

Quote
Nadia Jansen
CEO
Building Group Jansen